Hulpkaart aanvragen

Je wilt graag dat mensen belangrijke informatie over jou en/of over je thuissituatie weten mocht er iets gebeuren als jezelf even niet de juiste woorden kunt vinden. Om welke reden dan ook. Op zulke momenten biedt de Hulpkaart uitkomst.

Voorbereiden van je aanvraag

Zorg dat je de volgende gegevens bij de hand te hebt:

  • Naam, geboortejaar en je woonplaats
  • Naam, telefoonnummer van iemand die je vertrouwt
  • Adres waar de Hulpkaart naar toe moet worden verstuurd
  • Jouw e-mailadres

Bekijk Hulpkaart voorbeelden

We hebben een aantal voorbeelden van Hulpkaarten. Je kunt deze gebruiken als inspiratie. Je kunt ook een voorbeeld gebruiken om te starten met het invullen van jouw Hulpkaart.

Veel gestelde vragen

Is de Hulpkaart iets voor mij?

Ga je graag met een gerust gevoel van huis? Dit kan om verschillende redenen zijn. Bijvoorbeeld omdat je soms dingen vergeet, je angstig wordt als je in een onveilige situatie komt of omdat je hond alleen thuiszit als jij bent werken. 

Als je in een kwetsbare situatie komt en dan even geen woorden hebt, is de Hulpkaart handig voor jou. Op de hulpkaart beschrijf je namelijk zelf wat anderen kunnen doen om jou te helpen. Het helpt, je veilig te voelen buitenshuis. Iedereen kan en mag een Hulpkaart bij zich hebben. Het gaat erom dat jij aangeeft hoe een ander jou kan helpen. 

Hoe gaat de Hulpkaart met mijn persoonsgegevens om?

Wij handelen volgens ons privacybeleid.

Wat staat er op mijn Hulpkaart?

Op de Hulpkaart staat: 

  • Waarom je iemand jouw Hulpkaart kan geven; 
  • Wat die persoon voor jou kan doen 
  • En wat je heel belangrijk vindt 

Er staan voorbeelden op deze site, die je kunt gebruiken voor je eigen tekst. Open een voorbeeld dat het meeste in de buurt komt van jouw situatie en pas de tekst naar eigen behoefte aan.

Kan ik hulp krijgen bij het aanvragen van mijn Hulpkaart?

Je mag iedereen vragen die jij vertrouwt om jou te helpen bij het invullen. Als je professionele ondersteuning nodig hebt, kun je terecht bij een van onze servicepunten. En je kunt altijd contact opnemen met Hulpkaart info@hulpkaart.nl of  085 105 18 00.

Wat is een contactpersoon?

Een contactpersoon is iemand die jou kent. En die jij vertrouwt. Jouw contactpersoon weet hoe jij graag geholpen wilt worden als je in een kwetsbare situatie komt. Naam en telefoonnummer van jouw contactpersoon komen op jouw Hulpkaart. Het is belangrijk dat jij jouw contactpersoon informeert over de inhoud van jouw Hulpkaart. En dat jouw contactpersoon weet dat hij/zij gebeld kan worden door iemand die de Hulpkaart leest.

Moet ik mensen laten weten dat ik een Hulpkaart heb?

Het is belangrijk dat jij jouw contactpersoon laten weten dat je een Hulpkaart hebt. Verder is het prettig om je naasten te informeren over je Hulpkaart. Dat geeft hen misschien ook een gerust gevoel.

Hulp bij aanvragen nodig?

Bel met 085 105 18 00
E-mail info@hulpkaart.nl
Ontdek ondersteunende organisaties

Uitlegvideo aanvraag Hulpkaart

In deze video wordt stap voor stap uitgelegd hoe een Hulpkaart kan worden aangevraagd.