Goed voorbeeld

9 juli 2024

Samen naar elkaar omkijken, in Midden-Limburg geven ze het goede voorbeeld. De zeven Midden-Limburgse gemeenten Weert, Nederweert, Roermond, Roerdalen, Echt-Susteren, Leudal en Maasgouw wilden de hulpkaart beschikbaar maken voor hun inwoners. Dit als onderdeel van hun plan van aanpak omtrent mensen met onbegrepen gedrag. Ze vroegen MEE De Meent Groep om te helpen bij de implementatie van de Hulpkaart. Projectleider Anouk Jeurissen en communicatieadviseur Desie Repping vertellen hoe ze de communicatie rondom de introductie van de Hulpkaart hebben aangepakt.

Regie bij gemeenten

Anouk: “In de regio hebben we contact gehad met zorgorganisaties die te maken (kunnen) hebben met mensen met onbegrepen gedrag. Samen is gekeken naar wat ze nodig hadden om de Hulpkaart te implementeren in hun organisatie. Voor ons is het project inmiddels afgesloten, de regie en communicatie rondom de Hulpkaart is overdragen aan de gemeenten.”

Beste bereik

Om voor meer bekendheid te zorgen heeft communicatieadviseur Desie Repping een plan opgesteld voor een publiekscampagne. Desie: “De gemeenten zijn de initiatiefnemers voor de introductie van de Hulpkaart en zij beschikken over communicatiekanalen met het beste bereik in hun gemeenten. Daarom hebben we afgesproken dat zij ook de afzender van de communicatie zijn. Het plan bevat diverse middelen, zoals een persbericht, direct mail, poster, flyer en berichten voor sociale media.”

Kracht van herhaling

Volgens een planning kan elke gemeente gelijktijdig de middelen volgens afspraak inzetten via de eigen kanalen. Daarmee loopt de communicatie in alle 7 gemeenten ongeveer gelijk. De communicatieplanning bestrijkt 1,5 jaar, zodat de Hulpkaart voorlopig met regelmaat onder de aandacht blijft. Desie: “Zelf delen we op onze sociale mediakanalen ook recente berichten over de Hulpkaart. Zodat inwoners regelmatig de Hulpkaart voorbij zien komen en de kaart gaan gebruiken, de kracht van herhaling!”

Mooie vermelding vanuit de Hulpkaart:
Interessant om te zien dat we inderdaad de aanvragen voor een Hulpkaart uit de regio Midden-Limburg zien toenemen.