Mensen met dementie vergeten niet dat ze een Hulpkaart hebben

Ervaringsverhaal van een professional

Manager in de zorg Anita Schimmel van de King Arthur groep

“Mensen met beginnende dementie voelen zich snel betutteld. En dat terwijl ze nog zoveel wel kunnen. Ze lopen echt niet in zeven sloten tegelijk,” zegt Anita Schimmel. Zij is eigenaar van de King Arthur Groep, een thuiszorgorganisatie die zorg voor mensen met dementie kleinschalig organiseert. “Wij bieden zowel ondersteuning en activiteiten aan mensen in een thuissituatie als 24-uurs zorg in onze woonzorgvoorziening. De Hulpkaart kan een gevoel van vrijheid en veiligheid geven, vooral voor mensen met dementie en hun mantelzorgers.”

Extra hulpmiddel

“De Hulpkaart kan ook veel doen voor het gevoel van eigenwaarde. Zelfstandig op pad kunnen gaan is zo belangrijk. Mensen met dementie kunnen de kaart vooral gebruiken als ze nog thuis wonen. De eerste jaren van de ziekte. Aangezien mensen over het algemeen langer thuis blijven wonen, is de Hulpkaart echt een extra hulpmiddel. Je kunt niet vroeg genoeg beginnen om gewoontes in te laten slijten, dus het is het beste als mensen bij beginnende geheugenproblemen en/of de diagnose dementie meteen een kaart laten maken.”

Eigen inbreng

In hoeverre zijn mensen met beginnende dementie zelf in staat te bepalen wat ze willen? Dat is immers een van de speerpunten van de Hulpkaart. Anita antwoordt: “Men kan echt nog lang de eigen wensen aangeven. Vraag het ze gewoon!”

Vergeet iemand met dementie dan niet dat hij of zij de kaart op zak heeft zul je denken. “Nee hoor, mensen met dementie kunnen nog goed patronen en zaken waar emoties aan te pas komen onthouden (verlies van regie gaat met emotie gepaard),” vertelt Anita. “Mensen met dementie dragen bijvoorbeeld vaak een spotter bij zich, zodat de mantelzorger via GPS kan zien waar hij of zij is. De spotter wordt vaak aan een sleutelbos gehangen, ook een item waar we over het algemeen heel zuinig op zijn (sleutel en portemonnee). Die wil je niet kwijtraken en daarom nemen ze de spotter mee als ze de deur uit gaan. En ze zijn er ook blij mee, het geeft ze eigen regie. Ook voor de mantelzorgers geeft het rust als ze weten dat er een Hulpkaart kaart mee is.”

“Ook de geheugenpoli van het Meander Medisch Centrum ziet het zitten om de Hulpkaart in te gaan zetten. De juiste hulpdiensten kunnen dan eerder ter plaatse zijn of er kan voorkomen worden dat mensen op de spoedeisende hulp belanden. En het geeft een handvat hoe de mensen bejegend en geholpen willen worden!”