Pascal’s (46) ervaring met de Hulpkaart

Ervaringsverhaal van een hulpkaarthouder

Net zoals een bankpas, klein, het heeft een handig formaat. Zichtbaar weggestopt in mijn portemonnee, altijd draag ik het bij mij. Een Hulpkaart voor als het even niet meer gaat, het geeft mij een veilig gevoel.  Dat ik een hulpkaart af kan geven aan de politie, EHBO of een andere hulpverlener. Zodat direct de juiste hulp voor mij opgestart kan worden.  Ik ben maatwerk en op de hulpkaart heb ik precies maar ook zelf omschreven, welke hulp het beste bij mij past. Wat men moet doen en vooral niet moet doen.

In de regio Utrecht heb ik mijn hulpkaart laten maken. Dit ging heel eenvoudig gewoon via de website Hulpkaart.nl. Via de pagina: waar wordt de hulpkaart gemaakt? Via het kaartje van Nederland kon ik mijn regio Utrecht aan klikken. Via de organisatie Steunpunt GGZ Utrecht  kon ik online gelijk een download formulier invullen. Het fijne van de Hulpkaart is dat ik dit in eigen woorden kan doen, maar ik ook vrij ben om iemand te vragen om dit samen te doen. Het maakte niet uit, nadat ik het ingevuld heb, heb ik mijn Hulpkaart per email verstuurd. Een paar dagen later lag er een brief in de brievenbus. Een aanvullende brief erbij met tips voor de volgende keer en een Hulpkaartje.

Nadat ik mijn Hulpkaart had gekregen, moest ik het alleen nog opvouwen en in mijn portemonnee te stoppen. Eindelijk een Hulpkaart, een fijn en veilig gevoel wat ik altijd bij mij draag. Nu kan ik weer met een gerust hart over straat. De kaart, een herinnering dat als het slecht gaat, dat ik het dan kan gebruiken. Gelukkig heb ik de kaart nog nooit hoeven gebruiken. Maar afgelopen week toen de spanning zo hoog opliep, ging het bijna mis. Ik kwam terecht in een mini crisis. De gedachte dat ik de Hulpkaart nu eens kon gaan gebruiken bracht al rust. Het gaf mij een veilig gevoel, op het moment dat de spanning hevig was.